Hur spelar du in ljud med en Chromebook?

Fick frågan häromdagen av en blivande språklärare på APL hos oss som tampas med våra valda enheter på skolan, a k a Chromebooks. Till skillnad från en 'vanlig' PC eller mac där det finns ett ready-to-go ljudinspelningsverktyg (eller flera) kräver en Chromebook att du letar upp appar via Chrome Web Store eller använder dig av digitala verktyg som nås via dess webbplatser. Kom i håg att gratis är gott. Inköp av verktyg och licenser sker samordnat via IT-enheten, inte för enskild användare inom vår domän, i alla fall. Hur som helst, när du väl hittat ditt pedagogiskt användbara gratisverktyg är det inte så många knapptrix som behövs innan det är funktionellt. Här kommer mina förslag på enklast möjliga ljudinspelningsfunktioner. Notera: endast ljud. Appar för att spela in även bild, d v s video, och även redigera videoklipp finns i annat inlägg (här).

Voice Recorder

Absolut enklast möjliga. Appikonen tar dig bara direkt till deras webbplats. Sen är det bara att trycka på  den röda knappen och spela in. Här krävs förvisso att du kickar igång Adobe Flash Player som numera är avaktiverat i Chrome. Ljudfilen blir i mp3-format. Det jag märkt är att långa inspelningar tuggar på forever and ever när du ska spara. Och med långa menar jag mer än 4-5 minuter. Fördelen här är att du kan croppa inspelningen lite när du är klar och på så vis putsa det hela utan att joxa med andra verktyg. Jag har för mig att maxtiden är 9 minuter, men som sagt, långa inspelningar kan krångla när du ska spara.



Audiorecorder

En liten personlig favorit om du ska ha snabb ljudinspelning med vansinnigt, på gränsen till pinsamt bra, ljudupptagning, rent rumsligt talat. Vilket ju kräver att det inte finns så mycket skräpljud runtomkring då inspelning sker. Ett problem kan vara att knapptryckningar på tangentbordet kan störa lite, men det dominerar inte ljudbilden. Vet inte maxlängden på inspelningar här, men för mina ändamål i språkgrupperna (muntliga övningar, kortare redovisningar och samtal, ca 5-7 minuter) har det räckt till.




Mic Note

Nackdelen här kan vara att du i gratisversionen endast har 10 minutersbitar, men jag ser inte det som ett problem. Du får en alert på skärmen att tiden tar slut och kan snabbt trycka igång ny inspelning. Döp bara om dem till Elevnamn1, Elevnamn2 osv. Även i detta verktyg knattrar det om du samtidigt antecknar på tangentbordet på samma enhet som du använder för att spela in. Rejält knatter. Irriterande. Jag drar nytta av detta genom att klottra old school med papper och penna och faktiskt koncentrera mig på att lyssna här och nu - jag menar, du har ju inspelningen sen... Chilla! Men den riktigt stora vinsten med detta verktyg är att du har möjlighet att ge oerhört tydlig feedback på elevens muntliga arbete med hjälp av exakta time stamp comments. Med andra ord, eleven får sin ljudfil tillbaka och lyssnar igenom sin egen redovisning och följer samtidigt med i dina tidstaggade skriftliga kommentarer. Det blir dubbeleffekt beträffande feedback och reflekterande lärande för eleven! Mys! Verktyget är mekkigare att hantera än de två tidigare, men väl värt besväret om du vill jobba seriöst med muntliga arbeten och lika seriöst med formativ feedback. Här är ett äldre, men ändå fortfarande aktuellt, demoklipp jag gjort om Mic Note:





Vocaroo

Ett verktyg jag inte själv har erfarenhet av annat än ett litet snabbtest. Verkar enkel, bättre för yngre åldrar, kanske. Aktivering av Adobe Flash Player krävs. MEN den stora nackdelen jag hann uppfatta var ljudkvaliteten. Det brusade rätt gott och det verkar inte finns brusreducering som t ex i Voice Recorder. En bra grej, dock, är att du kan få ljudfilen direkt som QR-kod och därmed inte behöver gå omvägen via andra verktyg för att skapa detta. Vad ska du med QR-formatet till då? Jo, det är ett filurigt sätt att leverera feedback (t ex muntlig sådan) på elevarbeten eller om eleverna ska spela in något som ska bli åtkomligt via QR-läsare, t ex en monterutställning á la museum. Mer om detta i ett annat inlägg (här).



Soundation

Och, slutligen, traadamtradaaa (trumvirvel), ett verktyg som kanske släcker törsten hos de som, likt mig, saknar nåt i stil med Garageband för att göra enormt roliga och kreativa skapelser med och för eleverna som t ex radioprogram, poddar och story lines med ljudeffekter. Dock är detta inget för den som inte har tid eller behov av att sätta sig in i ett mer avancerat ljudredigeringsverktyg. Men vansinnigt roligt!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Google Presentationer som bildspel - enkelt fixat!

Skapa posters i Google Docs