En lärare ville ha tips om hur de kan låta eleverna skriva loggbok på ett smidigt sätt när de är ute på sin APL. Ett krav var att det ska finnas datumstämpel på när nya inlägg skrivs och att läraren och eleven på ett smart sätt kan kommunicera utan krusiduller på daglig basis.
Ett givet förslag är att använda Google Classroom där loggboken skapas som en uppgift. För att det ska funka smidigt behöver dock alla parter kunna hantera joxet med "Lämna in", "Markera som klar", "Ångra inlämning" (för eleven) vs "Skicka tillbaka" (för läraren). Ska loggboken skrivas i dagligen kan en del uppleva detta som onödigt rörigt, eftersom dessa manöver tillfälligt låser åtkomst till dokumentet för motparten. Jag föreslår att ni i så fall låter bli dessa funktioner i Classroom tills ni är helt klara med APL-perioden och loggboksuppgiften. Fram tills dess kommunicerar ni istället direkt i det delade dokumentet på era respektive drive. Detta innebär alltså att eleven, först när APL avslutats, klickar på "Lämna in" i dokumentet och/eller klickar på "Markera som klar" i Classroom. Klarar ni att hålla ordning på dessa knapptryck är det ju bara att köra! Classroom med kopior för varje elev är den enklaste vägen, alla dar i veckan!
Annars, om du av oklar anledning inte vill använda Classroom, får du gå tillväga som jag beskriver nedan. I korthet innebär det att du skapar ett Gdoc som mall som du delar via kopior med varje enskild elev. Döp lämpligen varje kopia till elevens namn + loggbok. Dela med elev och ev. annan lärare med redigeringsbehörighet. Med andra ord, du återskapar i stort processen "Gör en kopia för varje elev" som finns i Classroom. Men utan skicka-hit-och-dit-förvirringen som kan uppstå med Classrooms inbyggda funktioner.
Titta på bilderna nedan och även på klippen för mer information kring hur du går tillväga och hur du kan spåra ändringshistoriken i Gdocs för att se när något skrevs och av vem:
Skapa en dokumentmall som du sedan kopierar för att dela med eleven.
Byt namn på varje kopia så att varje elevs loggbok blir identifierbar.
Dela kopian med berörd elev och ev. kollega.
Ge dessa personer redigeringsbehörighet.
Sedan är det enkelt att via ändringshistoriken inne i Gdoc följa upp när eleven sist skrivit. Nyhet är att du också nu kan namnge de olika versionerna, se klipp nedan:
Och, avslutningsvis, den lilla knorren. Med det fiffiga tillägget Text Factory möjliggörs tidsstämpel i själva dokumentet, vilket ger en typisk loggbokskaraktär på texten. Kolla klippet:
Häromdagen stormade en lärare in på mitt arbetsrum, paniken lyste i ögonen och hen var typ två sekunder ifrån ett mentalt breakdown: "Jag blir galen! Du måste hjälpa mig! Det går inte! Jag vet inte hur jag ska göra! Jag har försökt allt! Det funkar inte!". När jag förstod problembilden kändes det väldigt skönt att kunna säga: "Lugn, bara lugn, sätt dig ner och ta ett djupt andetag, det är lätt fixat". Såna dagar trivs jag lite extra på jobbet och med de arbetsuppgifter jag för tillfället har. Det är högsäsong för gymnasieskolornas marknadsföring och eleverna skulle sätta ihop ett bildspel för en monter och detta bildspel skulle stå och snurra en hel dag, men de visste inte riktigt hur de skulle lösa detta på enklast sätt. Grejen var att det var tajt om tid för dem och de var tvungna att få uppdraget löst på momangen. Jag kunde berätta att de funkar hur bra som helst i Google Presentationer och det krävs bara några enkla klick. Jag kan lova att det var en glad och ...
Fick frågan häromdagen av en blivande språklärare på APL hos oss som tampas med våra valda enheter på skolan, a k a Chromebooks. Till skillnad från en 'vanlig' PC eller mac där det finns ett ready-to-go ljudinspelningsverktyg (eller flera) kräver en Chromebook att du letar upp appar via Chrome Web Store eller använder dig av digitala verktyg som nås via dess webbplatser. Kom i håg att gratis är gott. Inköp av verktyg och licenser sker samordnat via IT-enheten, inte för enskild användare inom vår domän, i alla fall. Hur som helst, när du väl hittat ditt pedagogiskt användbara gratisverktyg är det inte så många knapptrix som behövs innan det är funktionellt. Här kommer mina förslag på enklast möjliga ljudinspelningsfunktioner. Notera: endast ljud. Appar för att spela in även bild, d v s video, och även redigera videoklipp finns i annat inlägg (här). Voice Recorder Absolut enklast möjliga. Appikonen tar dig bara direkt till deras webbplats. Sen är det bara att trycka på den r...
Fick frågan om hur du gör för att skapa en snygg bild i Google Docs för att använda som poster, d v s med text lagd ovanpå bilden. "Detta går utmärkt att göra i Google Slides eller i Google Teckningar" var mitt spontana svar, men frågeställaren ville ha det i Google Docs-format. Ja, det går det också. Utan problem. Bara du vet hur. Och du kommer ändå inte undan Google Teckningar. Och är det endast en poster du är ute efter, d v s inte integrerat i ett Google doc på något sätt, är Google Teckningar dö wäj to gåu. Då öppnar du den appen från Drive eller från våfflan och följer steg 2-5 nedan och väljer sedan att spara filen som bild om du är ute efter just det filformatet. Så här gör du: I redigeringsläget i Google Docs öppnar du menyn Infoga --> Teckningar. Då slussas du till appen Google Teckningar. Där infogar du en Bild (som du har rätt att använda och ändra) och lägger sedan en Textruta ovanpå, alternativt Word Art, beroende på hur mycket du vill kunna redigera texten...
Kommentarer
Skicka en kommentar