Förklara begrepp med Google Bildsök!

Har ni tänkt på att det finns en hel del uttryck och talesätt som känns lite urvattnade och dåligt förankrade i nutiden? Språket utvecklas ständigt och strävar mot förenkling, det handlar rätt och slätt om språkekonomi. Alltså, säga så lite så möjligt med största möjliga funktion. Tänk bara på hur emojis har ersatt ord och fraser.

Hur som helst, uttryck som 'det går som tåget' eller 'som ett brev på posten' ligger i farozonen och känns rätt utrotningshotade. Mina elever kunde till exempel inte förklara innebörden i dessa två begrepp. Nä, tror jag det. De visste för övrigt inte heller vad en 'duffel' var. De slog upp det spanska ordet 'trenca' och fick ordet 'duffel'. Detta sa dem ingenting. De var övertygade om att det var ett djur. Men i den text vi höll på med fungerade inte den innebörden. De har lärt sig att alltid ta hänsyn till kontexten. Alltså, vad var det då frågan om? De var frustrerade. I den här typen av situationer börjar jag alltid med förklaringar, synonymer, exempel och en och annan tafflig amatörpantomim. De förstod snart att det handlade om ett klädesplagg. Men det räckte inte. Har en aldrig sett en duffel kan en inte bevara begreppet som minnesbild. Det blir bara en innehållslös glosa. Här funkar Googles Bildsök alldeles utmärkt:


Du hittar Google Bildsök enklast via profilraden, bredvid 'våfflan'. Du kan även göra en allmän googlesökning och sedan filtrera endast bilder.

Vi gör alltså en sökning på spanska ordet med enbart bilder på storbildskärm eller via projektor. De ser sedan ordet i sökrutan och exempelbilder. Vi pratar lite mer kring begreppet och de skriver in ordet i sin egen individuella digitala ordbank.


Mina elever har också vant sig vid att dubbelkolla föreslagna översättningar med hjälp av bildsök, om de är osäkra på ifall de hittat rätt betydelse eller inte i förhållande till kontexten.

Det här lämpar sig inte bara för begrepp i kurser i moderna språk, the sky's the limit, tänk er begreppsdiskussioner i språkintrogrupper eller för att snabbt ge en förståelse för ett koncept inom kemi, biologi, idrottsteori etc.

Tips: Vill du använda Google Bildsök på storskärm i klassen kan det vara bra att ha SafeSearch aktiverat. Det filtrerar bort bilder av tvivelaktig karaktär. Då gör du så här, gå först till inställningar och välj sedan 'sökinställningar':


Aktivera SafeSearch. Just in case. Och glöm inte att rapportera om du ändå snubblar över bilder av tvivelaktig karaktär. Du bör också låsa SafeSearch-filtret. Detta är något som även din Google admin i skola/kommun kan göra för alla användare.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Google Presentationer som bildspel - enkelt fixat!

Hur spelar du in ljud med en Chromebook?

Skapa posters i Google Docs