Hur du spelar in ljud med en Chromebook och Screencastify

Det har gått ungefär ett år sedan förra inlägget om hur du kan spela in ljud på en Chromebook och jag har insett att jag numera själv oftast väljer ett helt annat alternativ som INTE nämndes i förra inlägget. Hoppsan, där ser man. Och då menar jag alltså ett verktyg för ljudinspelning ur ett elevperspektiv, eftersom de vanligtvis är begränsade till en Chromebook under skoltid. Jag använder flitigt verktyget Screencastify för egen skärminspelning av instruktionsklipp för Youtubekanalen (här: Min Youtubekanal ), men i våras började jag alltmer även använda verktyget med elever. Bland annat arbetade jag med grupper där vi skapade gemensam bildpresentation med tillhörande voice over och, när krutröken lagt sig, slog det mig att det är ju faktiskt ett mycket bra alternativ till enkel ljudupptagning, istället för många av de kanske lite mer obskyra ljudinspelningsverktyg som nätet erbjuder. Visserligen blir det i videoformat, men det har egentligen inte så stor betydelse. Ljudkvaliteten är bra, det går att pausa, ta om från början och ladda upp direkt på Drive. Maxtiden på denna Freemiumhistoria ligger på 10 min, om jag inte missminner mig, och 50 inspelningar/månad.


Ingen kameraåtkomst behövs när det är ljud som ska spelas in. Kolla bara att mikrofonen lever och att den spelar in endast en flik. Jag brukar ge eleverna en bild (creative commons) med en ljudknappsikon att spela för att de ska slippa visa sina personliga inställningar, bakgrunder, bokmärkesfält etc. Också praktiskt om du sedan vill jobba med voice over i Google Slides. Kolla hur du gör det här: Google Slides - Flippa med Screencastify (I) och Google Slides - Flippa med Screencastify (II).



I webbläsarens verktygsfält där tilläggen finns hittar du ikonen för Screencastify (en röd pil) med en röd plupp som indikerar att inspelning pågår. Likaså den blå rutan i själva fliken indikerar detta, så att du vet att rätt flik spelas in.


När inspelningen är klar laddas den automatiskt upp i en mapp som heter "Screencastify" på användarens Drive. Det går också att dela till annan Drive eller ladda upp direkt på användarens Youtubekanal, såvida eleverna har åtkomst till denna inom skolans domän. Det varierar lite. Observera då att ni bör kolla sekretessnivån. Privat ("only you can view") är att rekommendera, alternativt sk "olistad", dvs alla som har youtubelänken kan se den, men den är inte offentlig och sökbar. 






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Google Presentationer som bildspel - enkelt fixat!

Hur spelar du in ljud med en Chromebook?

Skapa posters i Google Docs